You are currently viewing Suchy lód?

Suchy lód?

W dniu dzisiejszym w naszej szkole gościliśmy Panią Agnieszkę z firmy EMTECH IPH GROUP, która zapoznała uczniów klasy pierwszej bł. Chiary i trzecich św. Małgorzaty i bł. Carlo z zastosowaniem suchego lodu. Suchy lód to potoczna nazwa dwutlenku węgla (CO2) w stanie stałym. Nazywa się go suchym lodem, ponieważ nie topi się tak jak zwykły lód. Temperatura suchego lodu jest bardzo niska (sublimuje w temperaturze -78,5°C) i choć wyglądem przypomina zwykły lód, to po wysublimowaniu, nie pozostawia wody ani żadnych osadów. Suchy lód jest powszechnie wykorzystywany jako środek chłodzący, idealny do przedłużania trwałości produktów wrażliwych na temperaturę. Ma zastosowanie w cateringu, transporcie chłodniczym, czyszczeniu kriogenicznym, czy w przemyśle farmaceutycznym. Uczniowie mieli możliwość obserwować i doświadczać jakie zjawiska zachodzą w połączeniu suchego lodu z gorącą wodą, płynem do naczyń czy zamknięciu lodu w woreczku. Chwilę spędzone z Panią Agnieszką zostaną długo w pamięci